Ořechovou bábovkou potěšíte zcela jistě manžela, děti i každou návštěvu. Zkuste jeden z receptů tady.
Čas: cca 90 minut, porce: 10 - 12
Ingredience
- 200 g másla
- 220 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 vajec
- nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 200 g nasekaných mletých vlašských ořechů (může být mix ořechů)
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného anýzu
- 120 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
- kousek másla na vymazání bábovkové formy
- hrubá mouka na vysypání
Postup
Ve větší míse prošleháme změklé máslo s oběma cukry do pěny. Přidáme žloutky, nastrouhanou pomerančovou kůru se šťávou, vlašské ořechy nebo mix ořechů podle chuti, skořici, anýz a nakonec přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a přidáme k ořechové směsi. Lehce vše promícháme.
Formu na bábovku vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme hrubou moukou. Hotové těsto nalijeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 60 minut. Ke konci této doby kontrolujeme špejlí.
Sirup si připravíme tak, že na nízkém plameni na pánvi smícháme med s pomerančovou šťávou a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Mašlovačkou potřeme nebo potřísníme celou bábovku tímto sirupem a můžeme podávat. Upečenou ořechovou bábovku necháme schládnout, vyklopíme a můžeme nabídnout například návštěvě.
Další ořechová bábovka
Máte svůj vyzkoušený recept na ořechovou bábovku, nebo buchtu? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.