Čas: 60 minut + chlazení
Ingredience
- 170 g lískových jader (natural nebo blanšírovaná)
- 280 g kvalitní čokolády, min. 70 % kakaa
- 100 g másla
- 100 ml podmáslí
- 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť
- 150 g cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
Postup
Troubu předehřejeme na 190 °C. a dortovou formu o průměru 22 cm obložíme pečícím papírem.
Lísková jádra rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme asi 8 minut. Opražená lísková jádra dáme do utěrky a jemným třením odstraníme slupku.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu společně s máslem. Jakmile je směs zcela jemná, odstraníme z tepla a pomalu vmícháme podmáslí, kakao a žloutky.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Pak postupně po troškách přidáváme cukr a šleháme dál, dokud se sníh neleskne.
Do sněhu pomalu vmícháme čokoládovou směs společně s lískovými jádry. Tuto směs nalijeme do dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby asi na 25 – 30 minut.
Před podáváním posypeme dort kakaem.