Čas: 30 minut
Ingredience
- 2 šálky nesolených arašídů
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletého kardamomu
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Arašídy rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 5 – 10 minut a během pečení alespoň jednou promícháme.
Po té dáme arašídy do kuchyňského robotu, přidáme vanilkový extrakt, skořici, kardamom, hřebíček, zázvor a sůl. Vše důkladně mixujeme po dobu asi 10 minut.
V průběhu procesu necháme robot na několik minut vychladnout a opět pokračujeme, dokud není směs zcela hladká a krémová.
Hotové domácí arašídové máslo dáme do vzduchotěsné nádoby. Při pokojové teplotě můžeme skladovat po dobu jednoho měsíce.
domácí arašídové máslo II.
Čas: cca 15 - 20 minut, porce: 1 sklenice
Ingredience
- 400 g nepražených (pražených) arašídů
- 1 lžíce medu nebo sirupu
- 1 lžička mořské soli
Postup
Nepražené arašídy si lehce opražíme na pánvi dozlatova, pokud jsme nekoupili již pražené. Rozemletí arašídů v mixéru do požadované konzistence nám zabere do 20 minut. Arašídy nasypeme do mixéru a začneme s mixováním. Občas mixér vypneme a arašídy v něm promícháme. popřípadě setřeme z okrajů. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne krémová hmota bez hrudek, která se pěkně táhne. Arašídové máslo můžeme ochutit medem, nebo sirupem podle chuti.