Domácí arašídové máslo

Čas: 30 minut

Ingredience

  • 2 šálky nesolených arašídů
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého kardamomu
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Arašídy rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 5 – 10 minut a během pečení alespoň jednou promícháme.

Po té dáme arašídy do kuchyňského robotu, přidáme vanilkový extrakt, skořici, kardamom, hřebíček, zázvor a sůl. Vše důkladně mixujeme po dobu asi 10 minut.

V průběhu procesu necháme robot na několik minut vychladnout a opět pokračujeme, dokud není směs zcela hladká a krémová.

Hotové domácí arašídové máslo dáme do vzduchotěsné nádoby. Při pokojové teplotě můžeme skladovat po dobu jednoho měsíce.

domácí arašídové máslo II.

Čas: cca 15 - 20 minut, porce: 1 sklenice

Ingredience

  • 400 g nepražených (pražených) arašídů
  • 1 lžíce medu nebo sirupu
  • 1 lžička mořské soli

 

Postup 

Nepražené arašídy si lehce opražíme na pánvi dozlatova, pokud jsme nekoupili již pražené. Rozemletí arašídů v mixéru do požadované konzistence nám zabere do 20 minut. Arašídy nasypeme do mixéru a začneme s mixováním. Občas mixér vypneme a arašídy v něm promícháme. popřípadě setřeme z okrajů. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne krémová hmota bez hrudek, která se pěkně táhne. Arašídové máslo můžeme ochutit medem, nebo sirupem podle chuti.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.