Domácí arašídové máslo

Čas: 30 minut

Ingredience

  • 2 šálky nesolených arašídů
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého kardamomu
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Arašídy rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme 5 – 10 minut a během pečení alespoň jednou promícháme.

Po té dáme arašídy do kuchyňského robotu, přidáme vanilkový extrakt, skořici, kardamom, hřebíček, zázvor a sůl. Vše důkladně mixujeme po dobu asi 10 minut.

V průběhu procesu necháme robot na několik minut vychladnout a opět pokračujeme, dokud není směs zcela hladká a krémová.

Hotové domácí arašídové máslo dáme do vzduchotěsné nádoby. Při pokojové teplotě můžeme skladovat po dobu jednoho měsíce.

domácí arašídové máslo II.

Čas: cca 15 - 20 minut, porce: 1 sklenice

Ingredience

  • 400 g nepražených (pražených) arašídů
  • 1 lžíce medu nebo sirupu
  • 1 lžička mořské soli

 

Postup 

Nepražené arašídy si lehce opražíme na pánvi dozlatova, pokud jsme nekoupili již pražené. Rozemletí arašídů v mixéru do požadované konzistence nám zabere do 20 minut. Arašídy nasypeme do mixéru a začneme s mixováním. Občas mixér vypneme a arašídy v něm promícháme. popřípadě setřeme z okrajů. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne krémová hmota bez hrudek, která se pěkně táhne. Arašídové máslo můžeme ochutit medem, nebo sirupem podle chuti.