Domácí müsli tyčinky

Čas: 60 – 90 minut, porce: podle velikosti tyčinek

Ingredience

  • 325 g ovesných vloček
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 g tekutého medu
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 – 3 lžíce jemného arašídového másla (může být nahrazeno i jiným máslem nebo ho můžeme úplně vynechat)
  • 45 g strouhaného kokosu
  • 200 g oříšků a semínek (mandle, lískové oříšky, slunečnicová semínka, aj.)
  • 200 g sušené ovoce (brusinky, rozinky, meruňky, aj.)

 

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ovesné vločky, oříšky a semínka dáme na plech vyložených pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě po dobu 5 – 10 minut, dokud nejsou lehce zlatavé a voňavé.

Snížíme teplotu trouby na 160 °C. Nachystáme si formu o velikosti cca 30x30 cm a vyložíme pečícím papírem.

Oříšky (nasekáme) a větší kousky sušeného ovoce nakrájíme na stejně velké kousky jako např. brusinky nebo rozinky. V míse smícháme ovesné vločky, hladkou mouku, kokos, semínka, ořechy a sušené ovoce.

Na pánvičce ohřejeme med až je úplně tekutý, přidáme cukr, arašídové máslo, olej a vše dobře promícháme, až se vše rozpustí a spojí. Tuto tekutou směs nalijeme na suchou směs a důkladně vše promícháme.

Směs nalijeme do předpřipravené formy. Namočíme si ruce a mokrýma rukama urovnáme a namačkáme směs.

Pečeme v předehřáté troubě 30 – 40 minut (pokud chcete měkčí müsli tyčinky), 50 – 60 minut (pokud dáváme přednost křupavějším tyčinkám).

Po upečení vyjmeme formu z trouby a pomocí horkého nože, který potřeme oleje, nařežeme tyčinky požadované velikosti. Horké tyčinky neodstraňujeme z formy, mohou se rozpadnout. Necháme asi 30 minut vychladnout a pak opatrně vyjmeme z formy a odlepíme od sebe již nakrájené tyčinky.

Tyčinky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě a chladu po dobu až 2 týdnů.

Máte svůj vyzkoušený recept na domácí müsli tyčinky? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.