Neskutečně dobrý ořechový dort

Čas: 120 minut, porce: 8 - 10

Ingredience

Ořechový korpus

  • 70 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • 125 ml mléka
  • 30 g kvalitního kakaa
  • 150 g hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva

 

Krém

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 125 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g másla

 

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C a dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Povolené máslo, cukr a žloutky vyšleháme do hladké hmoty, do které následně přidáme mleté vlašské ořechy, mléko a smíchané kakao, hrubou mouku a kypřící prášek.

Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta a hotovou směs nalijeme do připravené dortové formy.

Dáme péct zhruba na půl hodiny a než bude ořechový korpus upečený, připravíme si krém.

V hrnečku si rozmícháme mléko s cukrem, přidáme ořechy a tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme zhruba 8 - 12 minut, dokud není směs hustá. Když směs zchladne, vyšleháme si ve druhé míse máslo a k němu tuto směs přidáme a umícháme.

Dortový korpus rozřízneme na poloviny (tak abychom dostali 2 kulaté tenčí placky) a jednu polovinu pomažeme polovinou krému. Slepíme s druhu polovinou a opět pomažeme rovnoměrně druhou polovinou krému. Můžeme i po stranách.

Hotový ořechový dost je neskutečně dobrý a podle sebe ho můžeme dozdobit ještě například půlkami jader vlašských ořechů, ale parádu udělají třeba i lískáče, nebo nasekané para ořechy.

Máte svůj vyzkoušený recept na neskutečně dobrý ořechový dort? Pošlete nám ho prosím. My Vám dáme slevu na nákup ořechů.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.