Čas: 120 minut, porce: 8 - 10
Ingredience
Ořechový korpus
- 70 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 75 g mletých vlašských ořechů
- 125 ml mléka
- 30 g kvalitního kakaa
- 150 g hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Krém
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 125 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 80 g másla
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C a dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Povolené máslo, cukr a žloutky vyšleháme do hladké hmoty, do které následně přidáme mleté vlašské ořechy, mléko a smíchané kakao, hrubou mouku a kypřící prášek.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta a hotovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
Dáme péct zhruba na půl hodiny a než bude ořechový korpus upečený, připravíme si krém.
V hrnečku si rozmícháme mléko s cukrem, přidáme ořechy a tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme zhruba 8 - 12 minut, dokud není směs hustá. Když směs zchladne, vyšleháme si ve druhé míse máslo a k němu tuto směs přidáme a umícháme.
Dortový korpus rozřízneme na poloviny (tak abychom dostali 2 kulaté tenčí placky) a jednu polovinu pomažeme polovinou krému. Slepíme s druhu polovinou a opět pomažeme rovnoměrně druhou polovinou krému. Můžeme i po stranách.
Hotový ořechový dost je neskutečně dobrý a podle sebe ho můžeme dozdobit ještě například půlkami jader vlašských ořechů, ale parádu udělají třeba i lískáče, nebo nasekané para ořechy.
Máte svůj vyzkoušený recept na neskutečně dobrý ořechový dort? Pošlete nám ho prosím. My Vám dáme slevu na nákup ořechů.