Čas: 75 minut, porce: cca 8 - 10
Ingredience
- 6 vajec
- 180 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 350 g polohrubé mouky
- 230 g cukru moučka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr, nebo vanilka z 1/2 vanilkového lusku
- 220 g mletých vlašských ořechů
- 1 špetka soli
- 1 - 2 lžíce rumu (nepovinné, 18+)
Postup
Nejprve si troubu předehřejeme na 160 °C, bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo i strouhaným kokosem.
Odstáté máslo pokojové teploty vyšleháme společně s polovinou množství cukru smíchaného s vanilkovým cukrem, nebo vanilkou do pěny. Přidáme žloutky a s citem vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Následně rum a smetanu.
Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, do kterého postupně přidáme zbylou polovinu cukru. Hotový sníh a následně mleté vlašské ořechy vmícháme do těsta.
Hotové těsto na ořechovou bábovku vylijeme do připravené bábovkové formy a dáme péct zhruba na 50 – 60 minut. Upečenou bábovku vyklopíme a necháme zchladnout.
Tip: Bábovka s ořechy
Máte svůj vyzkoušený recept na ořechovou bábovku? Pošlete nám ho prosím. My Vám dáme slevu na nákup ořechů.