Čas: 90 minut, porce: cca 12 velkých sušenek
Ingredience
- 1 hrnek vlašských nasekaných vlašských ořechů
- 190 g másla pokojové teploty
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek kvalitní čokolády nalámané na malé kousky
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem a na něm rozložíme v jedné vrstvě vlašské ořechy. Pečeme po dobu 5 – 10 minut. Během pečení je 1 – 2 krát promícháme. Pak vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Následně nasekáme na menší kousíčky. Mezitím si připravíme těsto na sušenky.
Ve větší míse na střední otáčky šleháme máslo s oběma druhy cukru, do pěny, cca po dobu 2 minut. Poté přidáme vejce, vanilkový extrakt, kukuřičný škrob, sodu, sůl a po troškách hladkou mouku. Vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme kousky čokolády a nasekané vlašské ořechy. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň 2 hodiny odležet v ledničce, nejlépe však přes noc.
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Z těsta si vytvoříme asi 12 stejně velkých sušenek. Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme do zlatova, asi 12 – 15 minut. Sušenky předěláme na mřížku a necháme je vychladnout.