Čas: 55 minut, porce: 10
Ingredience
Těsto
- 100 g másla
- 85 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 180 g hladké mouky
- 1 špetka soli
Ořechová náplň
- 240 g cukru krupice
- 70 g medu
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 ml smetany
- 20 g másla
- 180 g nasekaných vlašských ořechů
Postup
Koláčovou formu o průměru 20 - 22 cm vymažeme a troubu předehřejeme na 190 °C.
Těsto připravíme tak, že lehce ušleháme změklé máslo s cukrem a žloutkem - jen tak, aby se vše spojilo. Přidáme mouku smíchanou se špetkou soli, promícháme a těsto vypracujeme nejlépe rukama. Hotové těsto dáme do chladu a zatím připravíme ořechovou náplň.
Do kastrolu dáme polovinu množství cukru, polovinu množství medu a šťávu z citronu. Promícháme a na mírném ohni za stálého míchání necháme světle zkaramelizovat.
V druhém kastrolu svaříme smetanu, druhou polovinu cukru i medu a máslo. Hotovou směs přidáme ke karamelu, promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Jak začne vařit, dáme stranou ze sporáku, přidáme vlašské ořechy a za občasného míchání necháme zchladnout a zhoustnout.
Těsto si rozpůlíme, jedna polovina o něco větší. Větší polovinu vyválíme do kulata a na tloušťku cca 3 mm. Měla by být o něco větší, abychom mohli těsto přitisknout na okraje formy. Takto připravenou plackou vyložíme formu a rovnoměrně rozetřeme vychladlou ořechovou náplň. Vyválíme menší polovinu těsta a přikryjeme první vrstvu s náplní. Lehce přitiskneme, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 30 minut.
Máte svůj vyzkoušený recept na ořechový koláč? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.