Vážení zákazníci, do 11.8. máme dovolenou. Další objednávky budeme vyřizovat od 14.8. Na přijaté objednávky (na dobírku), na které nepospícháte, vám dáme slevu 10%. Děkujeme za pochopení.

Ořechový koláč

Čas: 55 minut, porce: 10

Ingredience

Těsto

  • 100 g másla
  • 85 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 180 g hladké mouky
  • 1 špetka soli

 

Ořechová náplň

  • 240 g cukru krupice
  • 70 g medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml smetany
  • 20 g másla
  • 180 g nasekaných vlašských ořechů

 

Postup

Koláčovou formu o průměru 20 - 22 cm vymažeme a troubu předehřejeme na 190 °C.

Těsto připravíme tak, že lehce ušleháme změklé máslo s cukrem a žloutkem - jen tak, aby se vše spojilo. Přidáme mouku smíchanou se špetkou soli, promícháme a těsto vypracujeme nejlépe rukama. Hotové těsto dáme do chladu a zatím připravíme ořechovou náplň.

Do kastrolu dáme polovinu množství cukru, polovinu množství medu a šťávu z citronu. Promícháme a na mírném ohni za stálého míchání necháme světle zkaramelizovat.

V druhém kastrolu svaříme smetanu, druhou polovinu cukru i medu a máslo. Hotovou směs přidáme ke karamelu, promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Jak začne vařit, dáme stranou ze sporáku, přidáme vlašské ořechy a za občasného míchání necháme zchladnout a zhoustnout.

Těsto si rozpůlíme, jedna polovina o něco větší. Větší polovinu vyválíme do kulata a na tloušťku cca 3 mm. Měla by být o něco větší, abychom mohli těsto přitisknout na okraje formy. Takto připravenou plackou vyložíme formu a rovnoměrně rozetřeme vychladlou ořechovou náplň. Vyválíme menší polovinu těsta a přikryjeme první vrstvu s náplní. Lehce přitiskneme, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na 30 minut.

Máte svůj vyzkoušený recept na ořechový koláč? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.