Pečené kaštany na grilu

Pečený kaštany mám už od ranýho dětství neodmyslitelně spojený s nekonečným korzováním po adventních trzích v doprovodu rodinných příslušníků v počtu rodiny Hujerových. To ve výsledku znamenalo obejít nechutně velké množství dokola se opakujících stánků a trhovců nabízejících do puntíku stejné zboží, jako všichni ostatní.  Jediným světlým bodem úmorného adventního běsnění byla krátká zastávka na svačinku u stánku s pečenými kaštany, které jsem si od té doby přímo zamiloval a každý další rok jsem byl ochoten nechat se vláčet po vánočních trzích, jen abych si mohl dopřát slast v podobě horkých jedlých kaštanů. Dnes už dávno na vánoční trhy nechodím a pečené kaštany tak zmizely z mého jídelníčku. Nostalgická vzpomínka vyvolaná právě skončenými vánočními svátky a mě přivedla na nápad připravit si pečený kaštany svépomocí. Jenže jak na to?

Jedlý kaštan

Předně není kaštan jako kaštan

Možná je zbytečný upozorňovat, že jedlé kaštany podávané na trzích se trochu liší od těch, ze kterých jsme si na základní škole při pracovních činnostech vyráběli zvířátka. Ale protože sám jsem musel být v minulosti v tomhle ohledu poučen, dopřeju si taky tu chvilku slávy a budu dělat chytrého. Pečený kaštany se dělají z plodů kaštanovníku setého. Tento strom k naší smůle není v českých zemích příliš rozšířen, a tak větší množství prodaných pečených kaštanů tvoří ty dovezené ze zahraničí. Pečení přitom není jedinou možností, jak jedlé kaštany zpracovat. Existuje fůra receptů, jak jedlý kaštany zpracovat (zdatné kuchařky z nich umí udělat všelijaké nádivky, ale dělá se z nich i polívka nebo kaštanová pasta), ale protože mne učarovaly ty pečené a k nádivkám mám od pozření nadívaného holouběte vysloveně odpor, bude řeč pouze o kaštanech pečených.

Pečlivý výběr kaštanů při nákupu

Kvalita dovážených jedlých kaštanů bývá často velmi kolísavá. V obchodních řetězcích se často můžete setkat s kaštany horší kvality, na kterých si ani při sebevětší snaze moc nepochutnáte. Proto každý kaštan důkladně prohlédněte, zda se na něm nezačíná tvořit bílá plíseň. Plesnivý kaštan poznáte také podle zčernalé dužiny. Proto se ve vlastním zájmu nijak neupejpejte a klidně požádejte obsluhu obchodu, aby vám namátkově jeden nebo dva kaštany s vaší várky rozkrojili, abyste se mohli přesvědčit, zda jste nekápli na zmetky.

Jedlé kaštany

Kaštany podomácku na grilu

Jak jsem naťuknul hned v úvodu, kaštany mám spojený s Vánocemi a proto, aby byla iluze vánočního pojídání jedlých kaštanů úplná, zavrhnul jsem jejich pečení v troubě nebo vaření v hrnci a místo toho jsem z kůlny vytáhl zazimovaný gril a pořádně v něm zatopil. Pak jsem z kumbálu vytáhl velkou pánev z tlusté černé litiny, kterou mi doporučila a zapůjčila ve vaření zběhlá kolegyně a položil jsem jí na dobře rozpálený gril. V principu můžete ale použít jakoukoli pánev – my máme tuhle litinovou na gril od Webera. Po chvilce jsem do ní dal první várku nařezaných kaštanů. K dokonalé adventní atmosféře scházela už jen vůně svařáku nebo grogu (nedostatek promptně odstranila sousedka přivábená kouřem ze žhavících se briket).

Za pár minut je hotovo

Jedlý kaštany připravujeme klasickou metodou, která se v grilovacím žargonu označuje jako „přímé grilování“. V praxi to znamená vyšší teplotu uvnitř grilu a kratší dobu grilování. Kaštany grilujeme na sucho na litinové pánvi zhruba 10 až 15 minut. Po uplynutí této doby přichází asi nejméně zábavná část přípravy pečených kaštanů, a to loupání. Nechcete-li přijít o nervy, musíte být rychlí a mít šikovné ruce. Kaštany oloupejte, jak nejrychleji to půjde, jinak riskujete jejich vychladnutí, a to bych vám skutečně nepřál. Loupat vychladlé kaštany je šíleně zdlouhavá a otravná práce, kterou se opravdu nedá zvládnout se stoickým klidem anglického džentlmena. Proto neváhejte a hned jak můžete, loupejte a loupejte. Kaštany zbavené slupky je třeba ještě dochutit. Možností je spousta, někomu stačí, když si kaštany jen tak lehce osolí a opepří, dají se také jíst na sladko s cukrem (náročnější si můžou udělat karamelovou polevu z třtinového cukru) nebo zalitý medem. Fantazii se meze nekladou. Tak například já jsem chtěl původně kaštany flambovat na rumu, ale bohužel bezpečnostní technik převlečený za manželku mé flambovací choutky uhasil hned v zárodku. Lehce praštěný nápad tak může realizovat někdo jiný. Zvedne někdo tu rukavici nebo zůstanou rumové kaštany jen nenaplněným snem?

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.