Pistáciový dort

Čas: 75 minut, porce: 10

Ingredience

Korpus

  • 85 g hrubě mletých jader pistácií natural
  • 180 g hladké mouky
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g bílé čokolády
  • 180 g másla
  • 3 vejce
  • 70 g cukru
  • 150 ml kysané smetany

 

Pistáciová náplň (krém)

  • 70 g mletých jader pistácií natural
  • 350 g mascarpone
  • 3,5 lžíce moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g marmelády (podle mě se moc nehodí meruňková)
  • Nasekané pistácie na dozdobení dortu

 

Postup

Troubu si předehřejeme na 170 °C.

Použijeme dortovou formu o průměru nejlépe 24 cm a vyložíme ji pečícím papírem, včetně boků, nebo ty můžeme vymazat a vysypat moukou.

Nameleme si pistácie na jemnou moučku a smícháme společně s moukou, práškem do pečiva a sodou (pistáciová směs).

V kastrolku rozpustíme máslo, dáme stranou a přidáme čokoládu. Mícháme, dokud se nerozpustí a nespojí s máslem.

Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak postupně přišleháme čokoládu s máslem.

Nakonec přimícháme zlehka smetanu a připravenou sypkou pistáciovou směs. Mícháme jen pomalu, abychom zachovali pěnovou konzistenci těsta. Korpus je upečený ve chvíli, kdy se na zapíchnutou špejli nelepí těsto.

Teď si připravíme vynikající pistáciový krém bez pistáciového pudingu nebo pasty a podobných náhražek. Nejprve si jádra pistácií rozmixujeme na co nejjemnější moučku.

Vychlazené mascarpone vyšleháme dohromady s promíchaným cukrem s pistáciovou moučkou do hladkého krému. Přidáme vychlazenou smetanu a vyšleháme dohromady v pevný pistáciový krém.

Jednu polovinu korpusu, tu spodní, potřeme tenkou vrstvou marmelády podle naší chuti a na ni natřeme polovinu pistáciového krému. Položíme opatrně korpus a vršek potřeme také marmeládou. Dá se ale vynechat a můžeme použít také nějakou polevu.

Nakonec vršek dortu dozdobíme a vylepšíme nahrubo nasekanými pistáciemi.

Máte svůj vyzkoušený recept na pistáciový dort? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.