Čas: 45 minut, porce: 4
Ingredience
- 800 g nakrájené dýně Hokaido
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce másla
- 600 ml vody
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrst dýňových semínek
- 1 lžčka třinového cukru
- 1 lžíce javorového sirupu
- sůl
- pepř
- bobkový list
- saturejka
Postup
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme celé stroužky česneku a pokrájenou cibulku, bobkový list a saturejku, orestujeme a přidáme jemně nakrájenou dýni, promíchejte, krátce orestujte, přidejte cukr a podlijte šálkem vody. Hrnec přiklopte a namírném ohni pozvolna dusíme, než dýně změkne. Mezitím si na pánvi na sucho orestujte dýňová semínka, nasekané ořechy a drcené chilli, stáhněte z plotny, smíchejte s javovrovým sirupem a zatím nechte stranou. Až zelenina změkne osolte, opepřete a případně dochuťte ještě saturejkou. Vyndejte česnek a bobkový list a polévku rozmixujte ponorným mixérem na jemný krém, nalijte smetanu a krátce povařte.
Polévku můžete ihned podávat, posypanou připravenou směsí z oříšků a semínek.
Kvalitní řecké potraviny od prověřených místních farmářů vám přináší BioKréta.cz.