Řecká dýňová polévka s ořechy

Čas: 45 minut, porce: 4

Ingredience

  • 800 g nakrájené dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • 600 ml vody
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 1 lžčka třinového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • saturejka

 

Postup

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme celé stroužky česneku a pokrájenou cibulku, bobkový list a saturejku, orestujeme a přidáme jemně nakrájenou dýni, promíchejte, krátce orestujte, přidejte cukr a podlijte šálkem vody. Hrnec přiklopte a namírném ohni pozvolna dusíme, než dýně změkne. Mezitím si na pánvi  na sucho orestujte dýňová semínka, nasekané ořechy a drcené chilli, stáhněte z  plotny, smíchejte s javovrovým sirupem a zatím nechte stranou. Až zelenina změkne osolte, opepřete a případně dochuťte ještě saturejkou. Vyndejte česnek a bobkový list a polévku rozmixujte ponorným mixérem na jemný krém, nalijte smetanu a krátce povařte.

Polévku můžete ihned podávat, posypanou připravenou směsí z oříšků a semínek.

Kvalitní řecké potraviny od prověřených místních farmářů vám přináší BioKréta.cz.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.