Čas: 40 minut + čas na vykynutí, porce: 12 kusů
Ingredience
Těsto
- 1 balíček sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 250 ml mléka
- 100 g cukru krystal
- 75g změklého másla
- 2 žloutky
Náplň
- 200 g třtinového cukru
- 3 polévkové lžíce skořice
- 75 g změklého másla
- 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
Poleva
- 115 g změklého másla
- 180 g moučkového cukru
- 60 g smetanového sýra
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
Postup
Ve velké míse smícháme sušené droždí s polovinou mouky a soli. Mléko zahřejeme společně s cukrem a máslem. Mléko nesmí být horké, ale jen teplé. Tuto směs pak pomalu přilíváme k mouce s droždím a lehce šleháme. Poté přidáme žloutky a dále šleháme, dokud se vše nespojí. Nakonec přidáme zbylou mouku a vše vařečkou nebo rukou dobře hněteme, dokud se těsto nelepí. Povrch posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 90 minut, nebo dokud těsto zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si nachystáme náplň. V míse promícháme cukr se skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Máslo odložíme stranou (budeme potírat rozválené těsto).
Troubu předehřejeme na 180 °C a nachystáme si plech vyložený pečícím papírem.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme obdélník o rozměru asi 30x40 cm (asi 0,5 cm silný plát). Takto rozvalené těsto potřeme změklým máslem a posypeme rovnoměrně sypkou náplní. Jakmile máme hotovo, zarolujeme těsto jako roládu (okraj těsta necháme vespod rolády). Takto nachystanou roládu rozdělíme na jednotlivé šneky pomocí nitě - je to snadnější než nožem. Jednotlivé šneky položíme na plech s pečícím papírem. Opět vše přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout - dokud se opět nezdvojnásobí. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova, asi 20 minut.
Mezitím co se nám šneci pečou, nachystáme polevu. Pomocí šlehače utřeme máslo s cukrem. Pak přidáme smetanový sýr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vyšleháme dohladka.
Jakmile jsou šneci hotoví, ještě teplé je potřeme připravenou polevou.