Čas: 80 minut, porce: cca 35 sušenek
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky + 2 lžíce na vál
- 1/2 lžičky jedné sody
- 1/4 lžičky soli
- 170 g změklého másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku bílých čokoládových lupínků
- 3/4 hrnku nasekaných makadamových oříšků
Postup
Ve středně velké míse smícháme prosátou mouku, jedlou sodu a sůl a dáme stranou.
V kuchyňském robotu vyšleháme máslo s oběma druhy cukru do pěny. Přidáme vejce, žloutek, vanilkový extrakt a dobře promícháme, až se všechny ingredience spojí. Potom po částech přidáváme mouku a vše dobře zpracujeme. Následně vmícháme čokoládové lupínky a makadamové oříšky, ale ne všechny – trochu čokoládových lupínků i oříšku si ponecháme na ozdobu každé sušenky.
Mísu zakryjeme potravinovou folii a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Předehřejeme troubu na 165 °C.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále asi na tloušťku 2 cm a vykrajujeme sušenky (velikost zvolíme podle sebe) a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Na povrch každé sušenky vtiskneme ještě několik čokoládových lupínků a makadamových oříšků. Pečeme 8 – 10 minut, dokud nejsou okraje sušenek dozlatova. Uprostřed budou sušenky vypadat měkčí.
Hotové sušenky necháme několik minut vychladnout na plechu, pak je přesuneme na mřížku a necháme zcela vychladnutou.