Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Čas: 80 minut, porce: 32 rohlíčků

Ingredience

Těsto

  • 30 g droždí
  • 150 g másla
  • 65 g cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra z 1/2 citrónu
  • 250 ml odstátého plnotučného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 1 špetka soli

 

Ořechová náplň

  • 100 g přepuštěného másla
  • 125 g mletých vlašských ořechů
  • 85 g cukru krupice
  • 85 g mletých piškotů
  • vanilka z 1/2 vanilkového lusku, nebo extrakt
  • 1 - 2 lžíce rumu
  • 1 žloutek

 

Postup

Začneme těstem. Do misky dáme droždí se lžičkou cukru, promícháme, přidáme trochu mléka (cca 50 ml) a necháme vzejít kvásek.

Změklé máslo vyšleháme dohromady s cukrem do pěny, zašleháme postupně oba žloutky a pak citronovou kůru. Vmícháme mouku smíchanou se špetkou soli, zbývající mléko s cukrem a hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a dáme do teplého místa kynout.

Než těsto nakyne, připravíme si ořechovou náplň. Do kastrůlku dáme přepuštěné máslo, které rozehřejeme, přidáme mleté vlašské ořechy, cukr a piškoty. Přidáme vanilku, rum a vše důkladně promícháme. Hotovou náplň odstavíme z plotny a po vychladnutí přimícháme ještě žloutek.

Odpočinuté a nakynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů. Vyválíme si osm placek a každou rozřízneme stejnoměrně na 4 trojúhelníky. Na jejich nejširší stranu dáme zhruba lžíci ořechové náplně, trochu rozetřeme, zahneme lehce okraje a zamotáme je.

Takto připravené svatomartinské rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Než je dáme do trouby, ještě je chvíli necháme vykynout a troubu zatím předehřejeme na 180 °C. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme je péct zhruba na 15 minut. Hotovým svatomartinským rohlíčkům sluší pocukrování.

Máte svůj vyzkoušený recept na svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.