Čas: 80 minut, porce: 32 rohlíčků
Ingredience
Těsto
- 30 g droždí
- 150 g másla
- 65 g cukru
- 2 žloutky
- citronová kůra z 1/2 citrónu
- 250 ml odstátého plnotučného mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 špetka soli
Ořechová náplň
- 100 g přepuštěného másla
- 125 g mletých vlašských ořechů
- 85 g cukru krupice
- 85 g mletých piškotů
- vanilka z 1/2 vanilkového lusku, nebo extrakt
- 1 - 2 lžíce rumu
- 1 žloutek
Postup
Začneme těstem. Do misky dáme droždí se lžičkou cukru, promícháme, přidáme trochu mléka (cca 50 ml) a necháme vzejít kvásek.
Změklé máslo vyšleháme dohromady s cukrem do pěny, zašleháme postupně oba žloutky a pak citronovou kůru. Vmícháme mouku smíchanou se špetkou soli, zbývající mléko s cukrem a hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a dáme do teplého místa kynout.
Než těsto nakyne, připravíme si ořechovou náplň. Do kastrůlku dáme přepuštěné máslo, které rozehřejeme, přidáme mleté vlašské ořechy, cukr a piškoty. Přidáme vanilku, rum a vše důkladně promícháme. Hotovou náplň odstavíme z plotny a po vychladnutí přimícháme ještě žloutek.
Odpočinuté a nakynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů. Vyválíme si osm placek a každou rozřízneme stejnoměrně na 4 trojúhelníky. Na jejich nejširší stranu dáme zhruba lžíci ořechové náplně, trochu rozetřeme, zahneme lehce okraje a zamotáme je.
Takto připravené svatomartinské rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Než je dáme do trouby, ještě je chvíli necháme vykynout a troubu zatím předehřejeme na 180 °C. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme je péct zhruba na 15 minut. Hotovým svatomartinským rohlíčkům sluší pocukrování.
Máte svůj vyzkoušený recept na svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní? Pošlete nám ho i s fotkou a my vám dáme slevu na nákup ořechů.